Aluminium extruderen

Aluminium extruderen is een veelgebruikte productiemethode waarbij aluminium door een matrijs wordt geperst om complexe en afgewerkte aluminium profielen te vormen. Dit proces, dat steeds vaker wordt toegepast in de metaalindustrie, biedt tal van voordelen en is geschikt voor veel toepassingen.

Wat is aluminium extrusie?

Aluminium profielen worden geëxtrudeerd. Bij dit extrusie proces, wordt een deel van een aluminium perspaal, de zgn.billet, met grote kracht door een matrijs gedrukt; ook welhet persengenoemd. Aan de hand van de openingen die in de betreffende matrijs zijn verwerkt, ontstaat het gewenste aluminium profiel.

De maakbaarheid en prijs van uw aluminium profiel hangt vooral af van deze factoren:

 • De grootte van het profiel (zie ons persdiagram)
 • Het aantal omsloten kamers in het profiel
 • De gekozen aluminium legering
 • De gewenste oppervlaktebehandeling
 • De gewenste profieltoleranties
 • De hoeveelheid per bestelling en per jaar

Hieronder vindt u in het kort onze extrusie mogelijkheden:

Legeringen EN AW-6060, 6061, 6063, 6005, 6082
Profiel gewicht 0,05 kg/m tot 70 kg/m
Profiel afmeting min. omschreven cirkel 20 mm
max. omschreven cirkel 620 mm (!)
Oppervlaktebehandeling persblank
geanodiseerd (Qualanod, L_max = 14 m)
gepoedercoat (Qualicoat, L_max =  14 m)
speciaal: geborsteld, gezanstraald, rvs-look, hoog decoratief

Persdiagram aluminium extrusie profiel

Hoe worden aluminium profielen geëxtrudeerd?

 1. Ruw materiaal: het proces begint met ruw aluminium in de vorm van een massieve perspaal. Dit aluminium is gemaakt van de gewenste legering en wordt eerst verhit tot een specifieke temperatuur om het meer kneedbaar te maken voor extrusie.
 2. Extruderen: het verhitte aluminium wordt onder druk door een mal of matrijs geperst, die de gewenste vorm heeft van het uiteindelijke extrusieprofiel. Dit proces staat bekend als extruderen. De matrijs kan verschillende complexe vormen hebben, variërend van simpele staven tot ingewikkelde structuren.
 3. Koeling: na het extruderen wordt het gevormde aluminiumprofiel gekoeld. Dit zorgt ervoor dat het zijn definitieve sterkte en vorm behoudt.
 4. Strekken: de geëxtrudeerde profielen worden vervolgens gestrekt, zodat ze recht en in de tolerantie geraken
 5. Afzagen: de gestrekte aluminium profielen worden op de gewenste lengte gezaagd. Deze lengte kan variëren afhankelijk van de uiteindelijke toepassing.
 6. Uitharden: na het zagen worden de profielen automatisch en stalen rekken gelegd en worden ze in een oven uitgehard om de gewenste mechanische eigenschappen te krijgen.

Extrusieproces aluminium profiel

Toepassingen van aluminium extrusie

Aluminium extrusie is ongelofelijk veelzijdig en vindt toepassing in diverse sectoren. De flexibiliteit en stevigheid van aluminium extrusie zijn belangrijk in allerlei industrieën. Het kan zich aanpassen aan verschillende situaties en blijft toch vormbaar en duurzaam. Hieronder staan de verschillende toepassingen van aluminium extrusie:

 • Bouw: voor de vervaardiging van ramen, deuren, en architectonische structuren.
 • Transport: in de productie van auto-onderdelen, treincomponenten en luchtvaartmaterialen.
 • Elektronica: voor behuizingen van elektronische apparaten en koellichamen.
 • Industrieel: in diverse industriële toepassingen zoals machineonderdelen en profielen voor transportsystemen.

Voordelen van aluminium extrusie

Aluminium extrusie, als geavanceerde productiemethode binnen de metaalindustrie, biedt verschillende voordelen die bijdragen aan de veelzijdige toepassingen ervan. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van aluminium extrusie:

 • Vormcomplexiteit: het proces maakt het mogelijk om complexe vormen te creëren.
 • Lichtgewicht en sterk: aluminium profielen zijn licht van gewicht en bieden een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding.
 • Duurzaam en corrosiebestendig: aluminium is 100% recyclebaar, zonder verlies van eigenschappen! Het is dus zeer duurzaam, maar daarnaast ook nog corrosiebestendig (na een oppervlaktebehandeling), wat de levensduur van producten verlengt.
 • Efficiënt gebruik van materiaal: het proces resulteert in minimaal materiaalafval, wat duurzaamheid bevordert.
 • Lage bewerkingskosten: de efficiënte productiemethode vermindert bewerkingskosten, wat kosteneffectieve oplossingen mogelijk maakt.

Het proces van aluminium extrusie is een slimme en betaalbare manier om gevormde aluminium profielen te maken die aan specifieke ontwerpeisen voldoen.

Ontdek meer in onze kennisbank

Bij ALUDEX streven we ernaar niet alleen informatie te verstrekken, maar ook een partner te zijn in uw aluminiumbehoeften. Ontdek de wereld van extruderen, waar kwaliteit, maatwerk en duurzaamheid samenkomen. Voor meer informatie over aluminium extruderen en onze expertise, kunt u onze kennisbank bekijken.

Kennisbank