Duurzaamheid

Willen de generaties na ons, nog kunnen spreken over onze “groene planeet aarde”, dan is het noodzakelijk dat we alles op alles zetten om het gebruik van fossiele brandstoffen tot een minimum te beperken. Afgezien dat deze brandstoffen op raken, zorgen zij ook voor een hoge CO2 uitstoot. Dit CO2 is schadelijk voor het milieu. Waarom? CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer. Dit zijn allemaal gevolgen van de uitstoot van CO2. Daarom is CO2 reductie erg belangrijk.

De mate waarin een proces dit CO2 broeikasgas uitstoot noemt men de CO2 footprint. Hoe kleiner deze footprint wordt, hoe beter.

ALUDEX en haar toeleveranciers, hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De productie van aluminium kent, in de klassieke methode, namelijk een hoog energieverbruik. Het ligt dus voor de hand om bij dit proces, te kiezen voor:

  • Groene energie
  • Recycling van aluminium

Aluminium vleugel voor schepen

Een mooi voorbeeld van hoe ALUDEX zich inzet voor duurzaamheid is de innovatieve aluminium vleugel op schepen. Eén van onze klanten produceert deze innovatief aluminium vleugel, die de luchtweerstand kan reduceren en daarmee tot wel 20% brandstof kan besparen. Dit leidt weer tot een CO2 reductie van ca. 1000 kg per dag. ALUDEX heeft hiervoor drie grote aluminium profielen mogen leveren.

Daarnaast levert ALUDEX bijvoorbeeld ook aluminium profielen voor zonnepanelen, om zo groene energie te stimuleren.

Wist u dat…?

  1. Ongeveer 8% van de aardkorst bestaat uit aluminium (dit zit vooral in het mineraal Bauxiet).
  2. Aluminium kan 100% worden gerecycled, zonder verlies van mechanische eigenschappen.
  3. Het recyclen van aluminium kost slechts 5% van de energie, die nodig is om nieuw aluminium te produceren.

Ondanks dat aluminium dus in vrijwel oneindige hoeveelheden op aarde aanwezig is, is het pas echt een duurzaam metaal, als het ook daadwerkelijk zoveel mogelijk wordt gerecycled. Dit is waar vrijwel alle aluminium producerende fabrieken de laatste jaren op hebben ingezet. Het recyclen van aluminium bespaart namelijk niet alleen 95% van de energiekosten, maar dus ook 95% van de CO2 uitstoot. Tegenwoordig wordt al meer dan 75% van al het aluminium gerecycled.

Vraag naar de mogelijkheden van ons hoog gerecycled aluminium.

De mogelijkheden bespreken?

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag: 08:30 - 17:00 uur.

Contact