Wat is aluminium?

Aluminium is een chemisch element met het symbool Al en atoomnummer 13. Het is een zilverwit, lichtgewicht en buigzaam metaal dat overvloedig aanwezig is in de aardkorst, maar niet in zijn zuivere elementaire vorm in de natuur voorkomt. Het komt voornamelijk voor in bauxieterts, een soort gesteente.

Aluminium wordt zeer gewaardeerd vanwege verschillende eigenschappen, waaronder zijn lage dichtheid, corrosiebestendigheid, hoge thermische geleidbaarheid en duurzaamheid. Deze kenmerken maken het veelgebruikt in diverse industrieën, zoals de luchtvaart, transport (zoals in auto’s, treinen en vliegtuigen), bouwsector (voor bouwmaterialen), verpakkingen (blikjes, folies), elektrische bedrading en vele andere toepassingen.

Het werd voor het eerst geïsoleerd in 1825 door de Deense natuurkundige Hans Christian Ørsted, maar industriële productie van aluminium werd pas later in de 19e eeuw mogelijk door de ontwikkeling van efficiënte extractiemethoden.
Aluminium

Eigenschappen van aluminium

Aluminium is een van de meest gebruikte metalen ter wereld en kenmerkt zich door een aantal gunstige eigenschappen:

 • Het is licht van gewicht, maar tegelijk toch sterk. Hierdoor helpt het om de CO2 uitstoot te reduceren in bijv. de transportsector.
 • Het is zeer goed te vervormen en biedt daardoor unieke ontwerpmogelijkheden.
 • Het is eenvoudig corrosiebestendig te maken.
 • Het is geschikt voor (hoog) decoratieve toepassingen.
 • Het is mechanisch goed te bewerken (verspanen, vervormen, verbinden).
 • Het heeft een goede geleiding van warmte en elektriciteit.
 • Het is 100% recyclebaar.
 • Het is in grote hoeveelheden aanwezig. Circa 8% van de aardkorst bevat aluminium.

Alhoewel aluminium in een aantal verschillende productvormen wordt geproduceerd, zoals gietproducten en walsproducten, concentreert ALUDEX zich vrijwel geheel op extrusie-producten, oftewel aluminium extrusie profielen.

Aluminium onderhouden

Om ervoor te zorgen dat aluminium zijn unieke eigenschappen behoudt en zijn esthetiek behoudt, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier volgen enkele handige tips voor het onderhoud van aluminium:

 • Reiniging: maak gebruik van een milde zeepoplossing en een zachte doek of spons om oppervlakkig vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die schade aan het oppervlak kunnen veroorzaken.
 • Bescherming: zorg ervoor dat het aluminium veilig wordt geplaatst op een zachte ondergrond om krassen en beschadigingen te voorkomen. Vermijd elk contact met scherpe voorwerpen en harde oppervlakken om de integriteit van het materiaal te behouden.
 • Polijsten: als het aluminium zijn glans heeft verloren of verkleurd is, kunt u het herstellen door te polijsten. Gebruik een zachte doek en aluminium polijstmiddel. Breng het polijstmiddel aan op het aluminium met cirkelvormige bewegingen en poets het vervolgens weg met een schone, droge doek.
 • Corrosiepreventie: breng regelmatig een dunne laag autowas of specifieke aluminiumwas aan om bescherming tegen corrosie te bieden. Dit helpt ook om de glans te behouden.
 • Opslag: bij langdurige opslag van aluminium is het essentieel om het materiaal adequaat te beschermen tegen vocht en lucht. Om oxidatie te voorkomen, omwikkel het aluminium met een zachte doek en bewaar het op een droge, donkere locatie.

Door deze tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw aluminium voorwerpen er mooi uit blijven zien en dat ze lang meegaan.

Ontdek meer in onze kennisbank

Bij ALUDEX streven we ernaar niet alleen informatie te verstrekken, maar ook een partner te zijn in uw aluminiumbehoeften. Ontdek de wereld van aluminium met ons, waar kwaliteit, maatwerk en duurzaamheid samenkomen. Voor meer diepgaande informatie over aluminium en onze expertise, kunt u ons kenniscentrum bekijken.